Sub constructie


  
Visit in Harghita

Judeţul Harghita


Stimați vizitatori!
Vă invităm cu drag la o vizită în județul Harghita, pe acest meleag plin de frumusețe naturală și moștenire culturală, care este adeseori amintit ca porțile Grădinii Zânelor. La fiecare pas ne întâlnim cu câte o legendă, deoarece aici la noi fiecare piatră, fiecare apă are legenda proprie transmisă prin grai viu, care ne povestește despre uriași și viața zânelor. Pietrele importante, locurile de povestit sunt totodată cuprinse de frumusețea naturii. Există locații excelente pentru drumeții, excursii în natură și locuri de popas pentru turiștii care vor să evadeze din zgomotul orașului.

Această moștenire culturală și frumusețe naturală leagă împreună satele ascunse prin văi și localitățile aflate de-a lungul drumurilor principale.

Vă invităm să petreceți câteva zile la noi, odihniți-vă, petreceți timp în natură, bucurați-vă de efectul tămăduitor al băilor cu apă minerală naturală, gustați produsele lactate naturale din zonă sau alegeți dintre numeroasele produse preparate din plantele medicinale culese din zonă!

Regiunea noastră vă oferă un program variat pe toată durata anului: programe culturale, gastronomice, evenimente muzicale și sportive.

Dacă cunoașteți deja regiunea noastră, vă așteptăm să reveniți! Vă promitem experiențe noi, deoarece organizăm anual din ce în ce mai multe evenimente, dispunem de trasee turistice renovate, iar facilitățile de recreere și amuzament stau la dispoziția vizitatorilor.

Vă așteptăm cu drag în județul Harghita!

Localizare
Județul Harghita este așezat în partea centrală a țării și are o suprafață de 6339 km2. La vest se învecinează cu județul Mureș, la sud cu județele Brașov și Covasna, la est cu județele Bacău și Neamț, iar la nord cu județul Suceava. Județul a fost înființat ca urmare a reorganizării județelor din anul 1968, prin desființarea Regiunii Mureș - Autonome Maghiară din teritoriile istorice ale Comitatelor Ciucului (care cuprinde zona Giurgeului) și Odorheiului.

Caracteristici geografice
Cea mai mare parte a județului aparține grupului de munți din zona centrală a Carpaților Orientali. Coloana județului este lanțul muntos format din munții vulcanici Călimani, Gurghiu și Harghita, cu conuri și cratere vulcanice bine identificabile, dintre care cel mai tânăr este craterul Ciomat. În craterul dublu s-au format Tinovul Mohoș și Lacul Sfânta Ana, care sunt cele mai frumoase peisaje din zonă și totodată cele mai vizitate atracții turistice ale județului. Ultima erupție a craterului ce include singurul lac de crater din Europa Centrală a avut loc cu cca 10.000 de ani în urmă. 

Munții Giurgeului și Ciucului sunt parte a lanțului cristalino mezozoic. Lanțul de munți cristalini, alcătuit predominant din gnais, cuarțite sericitice și șisturi, este divizat de stânci de calcar formate în mările calde de mică adâncime ale Mezozoicului, cum ar fi formațiunile de stânci abrupte ale Pietrelor Roșii, Vithovoșului, Cheilor Bicazului, Hăghimașului Negru și Mare, Pietrei Singuratice, Ecemului respectiv ale Tarcăului.
Între lanțurile muntoase s-au format depresiuni mari (Giurgeului, Ciucului), unde este concentrată și cea mai mare parte a populației.
În partea de sud-vest a județului se găsesc zonele deluroase de la marginea platoului Transilvaniei. Aceste dealuri modelate de răuri (Târnava Mică și Mare, Homododul Mic și Mare) sunt formate din argile, marne, gresii, calcare și tufuri vulcanice. În aceste straturi sunt acumulate zăcăminte importante de gaze naturale și de sare. În zona munților de sare din împrejurimile 
Praidului se pot observa spectaculoase fenomene carstice pe sare. Pe suprafețe mici sau mari apar forme de pâlnii căptușite cu argilă, care sunt asemănătoare cu cele formate în carstice regiunile carstice calcaroase. Zăcămintele de sare de la Praid reprezintă una dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa.

Bogății naturale
Datorită structurii geologice variate și a condițiilor climatice specifice, în județul Harghita se regăsesc multe valori naturale semnificative.
Conurile vulcanice din munții Călimani, care se înalță până la 2000 metri sau Tinovul Mohoș aflat în craterul Ciomat, canionul de sare din Praid, vulcanii noroioși din Filași, sau nenumăratele valori geologice, zoologice, botanice sunt protejate prin ariile naturale protejate.
Pe lângă Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmasul Mare, în județ se află 35 de rezervații naturale, multe dintre ele, datorită unor plante endemice ocrotite, sunt tinovuri protejate.
Fauna este de asemenea extraoridnar de variată. În pădurile de pini se găsesc specii relicte din perioada glaciară și specii de animale sălbatice protejate.
Mai multe informații puteți găsi pe adresa e-mail www.greenharghita.ro

Rețeaua de apă
Rețeaua de apă a județului Harghita este densă și foarte variată. Din munții din centrul județului izvorăsc râurile Mureș și Olt, respectiv Târnava Mică și Mare și Homorodul Mic și Homorodul Mare. Majoritatea râurilor și-au creat albii minunate, iar restul își continuă drumul în văi frumoase către râuri mai mari (Bistricioara, Trotuș). Lacurile superbe ale județului sunt lacul crater Sfânta Ana și Lacul Roșu, format prin alunecare de teren. Datorită activității post-vulcanice, zona județului Harghita este cea mai bogată în izvoare de apă minerală carbogazoasă din lume.

Clima
Clima este caracteristică depresiunilor intramontane, cu ierni lungi și geroase și veri relativ calde. Temperatura medie anuală este de 4°C în munți respectiv 5,6°C în depresiuni. Temperatura medie a celei mai reci luni este de -6.8°C în depresiuni, respectiv -4°C în munți, temperatura medie de vară este de 16 °C respectiv 12°C. Potrivit datelor oficiale, cea mai ridicată temperatura (36,5°C) a fost măsurată în anul 1952 în Odorheiu Secuiesc, iar cel mai mic, de -38°C în anul 1963 în Depresiunea Giurgeului. Numărul zilelor de îngheț ajunge anual la 160. Sunt frecvente înghețurile târzii de primăvară (uneori în luna iunie) și cele timpurii de toamnă, începând chiar din septembrie. Precipitațiile anuale sunt de 550–1000 mm. Datorită caracterului de bazin, deseori se întâlnește fenomenul de inversiune de temperatură.

Fauna
Județul are suprafețe întinse acoperite cu păduri de pin. Mamiferele cele mai importante din aceste păduri sunt: ursul brun, lupul, râsul și pisica sălbatică. Cele mai semnificative mamifere erbivore sunt: cerbul, căprioara, veverița și porcul mistreț. În apele curgătoare din munți trăiește păstrăvul, zglăvoaca, boișteanul și barbatula.

Populația
Conform ultimului renecsământ (2011) grupurile etnice majore din județ sunt maghiarii (82,9%) și românii (12,6%). Cel mai mare grup a maghiarimii este
cel al secuilor, ei alcătuiesc majoritatea populației din cele mai multe localități. Românii locuiesc în special în partea nordică a județului cu centrul în Toplița. Județul are nouă orașe: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Cristuru Secuiesc, Borsec, Băile Tușnad, Bălan, Vlăhița, respectiv 58 de comune cărora aparțin 264 de sate.Parteneri


SponsoriPowered by Blue Media Studio