Sub constructie


  
Visit in Harghita

Introducere


O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale secuiești este că și cele mai gustoase bucate sunt preparate în mod ingenios, din ingrediente ieftine. Secuii nicioadată nu au fost răsfățați nici de natură, nici de istorie, motiv pentru care erau nevoiți să gestoneze cu înțelepciune sursele de hrană. De exemplu, cu ocazia tăiatului porcului toate părțile animalului erau prelucratecu minuțiozitate. Cînd nu existau frigidere, carnea era conservată în untură. Coloana vertebrală a porcului se tăia în doisprezece părți, ca să rămână măcar o bucată pentru fiecare lună a anului. Măruntaiele erau prelucrate în diferite feluri, de exemplu în formă de sângerete sau caltaboș. Un rol aparte în bucătăria secuiască ocupă preparatul și afumarea slăninei. A devenit deja o stereotipie afirmarea faptului că secuiul mănâncă slănină cu ceapă roșie și pâine de casă.
Între alimentele de bază folosite în bucătăria secuiască se numără cartoful, porumbul și varza. Varza murată este ingredientul de bază al sarmalei, servită la mase festive, al gulașului secuiesc și al verzei à la Cluj.
Carnea de pui, de rață și de gâscă sunt servite mai ales ca friptură sau papricaș. Se remarcă marea varietate a ciorbelor și supelor de cartofi preparate cu tarhon, frunze de dafin, sămânță de chimion, smântână sau cu brânză, condimentate cu mirodenii specifice ca tarhonul, chimionul, cimbrul, mărarul, pătrunjelul, frunza de dafin, rozmarinul și leoșteanul.
Un alt element caracteristic al bucătăriei secuiești este pâinea de casă cu cartofi coaptă în cuptor.


Parteneri


SponsoriPowered by Blue Media Studio