visitinharghita.ro


  
Visit in Harghita

Bevezetés


A székely konyhára jellemző, hogy olcsón, leleményesen, finoman, ízesen készíti el ételeit. A székely népet soha sem kényeztette el sem a természet, sem a hatalom, ezért kénytelen volt minden élelmiszert a legkörültekintőbb módon beosztani. Például disznóvágás idején a disznó minden részét a legaprólékosabban feldolgozták.
Amikor meg nem volt hűtőszekrény, zsírban tették el a kisütött húst. Az orjost, azaz a gerincet tizenkét részre osztották, hogy minden hónapra legyen meg legalább ez a betevő falat. A belsőségeket többféleképpen is feldolgozták, mint például véres-, májas-, tüdőshurka, hájszélhurka. Kiemelt szerepet kap a szalonna készítése és füstölése. A székely embert el sem lehetett képzelni a mezőn egy darabka szalonna, vöröshagyma és a jó házi kenyér nélkül.
Három alapélelmiszere van a székelynek: a pityóka, a kukorica és a káposzta. Savanyú káposztából készítik az ünnepek elmaradhatatlan töltött káposztáját, a székely gulyást és a rakott káposztát.
A csirke, kacsa és liba húsát is előszeretettel fogyasztják kisütve vagy paprikásnak. A levesek választéka is számottevő: tárkonyos, babérlapis, köménymagos, tejfölös, túrós pityókaleves, zakotaleves, kaszásleves, agyasleves. A levesekhez jellegzetes fűszereket használtak: tárkony, kömény, csombor, kapor, petrezselyem, babérlevél, rozmaring és lestyán.

Másik jellegzetessége a székely konyhának a kemencében sütött pityókás házi kenyér. A kenyérsütésnél nagyon érdekes, különleges szavakat használtak, mint például: a befűtött kemencében a szenet harizsálják az azsaggal (egy hosszú nyers fa), szénvonóval kihúzzák a kemence elejébe a szenet, penetővel, ami kukoricacsuhéból készül, kiseperték a kemence alját, bevetőlapáttal beteszik a kenyeret a kemencébe, a kész, kisült kenyeret tekenyőbe vagy csigolyakosárba teszik, és cipósruhával letakarják. A juhhúsnak, a tejnek a feldolgozása is jellegzetessége a székely konyhának. A juhhúst leginkább tokányok elkészítésére használják, de borral meglocsolva szénen flekkennek is megsütik. A tejből túrót, sajtot, ordát, zsendicét, zemordát (ebből lesz az édes orda) készítenek. A túróból túrós, cukros, tejes, tűrtpuliszkát, bulzot vagy bócot főznek. A tejet fadézsába vagy küpübe teszik, és vajjá köpülik.

A székely konyha híres a tartósításról: télire eltesznek savanyú uborkát, hordós káposztát, zakuszkát, vinetét, ezenkívül különböző lekvárokat, mint barack-, eper-, szeder-, hecsedlilekvár, kék szilvalekvár, szilvaíz, amit nagy üstökben főznek. Csakis erre a konyhára jellemző, hogy madárkaszilvából vagy „fosókaszilvából” lekvárt és szörpöt főznek, aminek az íze vetekszik a baracklekváréval. A zöldségeket, gyümölcsöket aszalással tartósítják, például az almát, szilvát, körtét és gombát.

Azt is mondhatnánk, nagyon édesszájúak a székelyek: rengeteg tésztát, azaz süteményt készítenek. Nemcsak a tészták választéka nagy, de számottevő a konyhai édességek száma is: szilvás gombóc, angyalbögyörő, barátfüle, tehéntúrós gombóc, kőtes palacsinták, lángos, aranygaluska és kürtőskalács. Az ünnepek elmaradhatatlan édessége a sima, diós és mákos kalács. A kedvenc italuk a  szilvapálinka, de van alma-, körte-, áfonyapálinka is, és az elmaradhatatlan köményes pálinka.

Mindent felhasználnak, amit erdőn-mezőn meg lehet kapni. Széles felhasználása van a gyógynövényeknek is, nemcsak teát készítenek belőle, hanem tavasszal a bodzából készül a kimondottan finom, ízletes bodzaszörp, a fenyő friss zöld hajtásaiból készítik a köhögéscsillapító fenyőszörpöt, a fekete ribizliből készült szörp sok vasat tartalmaz. Tavasszal palacsintatésztában kisütik az akác- és a bodzavirágot. Csalánból, medvehagymából kitűnő, a spenóttal vetekedő főzeléket készítenek. Kifogyhatatlan a választéka a gombaételeknek, amelyekhez főként rókagombát, medvegombát (vargánya), pöfeteget, őzlábgombát, csiperkét, szegfűgombát használnak.

A halotti tor szokása a honfoglaló magyarokra vezethető vissza, amit a mai napig főleg falun megtartanak a halott tiszteletére. Itt a legtöbb esetben a csirkepaprikást vagy töltött káposztát, kalácsot  és a köményes pálinkát fogyasztják. Tudomásom szerint csak a székelyeknél van, hogy a lakodalomban az ételeket – levest, káposztát, sültet, tésztát – rigmussal hozzák be az asztalra.

Forrás


Partnerek


TámogatókPowered by Blue Media Studio